Membina Sebuah Empayar

3 hari lepas aku dapat panggilan, sewaktu tengah solat subuh. 2 kali handphone aku berdering. Berdebar sungguh aku waktu tu. Ko fikir sape nak talipon awal2 subuh kalau tak emergency? Apa jenis emergency? Kematian? Kemalangan?

Aku fikir 2 kemungkinan je, samada dari mak angkat aku yang aku panggil bonda atau dari makcik siah, maktiri aku. Rupa2nya dari bonda. Lega. Aku mmg harap dari bonda, bukan makcik siah. Seminggu dua ni aku terima berita dari bonda yang atuk sedara aku sakit tenat. Dua hari ini makin menjadi-jadi. Bonda call kami ajak melawat. Bonda ni anak atuk sedara aku tu, merangkap mak sedara bau2 bacang.

Bunyi macam kejam, tapi aku sebenarnya takut. takut panggilan tu datang dari makcik siah. Kalau dari makcik siah, tentu pasal bapa aku. Mintak sangat janganlah apa-apa berlaku pada bapa aku. Aku ni belum lagi membalas jasa dia. macamana aku nak mengadap tuhan kalau bapa aku pergi sebelum sempat merasa kesenangan dari usaha aku. Hati aku berdebar2 memikirkan perkara itu.

bukan mudah nak sustain bisnes. especially kalau bermula dari zero. orang cari loan, aku buat blog. kat hosting percuma pulak tu. jadi konsultan baja di hosting percuma tu sama sajalah buat pejabat kat kawasan setinggan. cuma nasib baik di malaysia ni orang masih respek kau walaupun pakar yang menulis di blog percuma, kalau mat saleh depa dah tak caya kat kau. buang karan.

bila aku maju skt, baru aku cari paid hosting. self hosted. blog setinggan aku tu namanya bokashi farmer kat bila maju skt aku pindah la ke rumah sewa, sewa tahun2. blog

sama cam orang lain, mula dari kesusahan, aku pun lagu tu lah. kalau aku berhenti disini, maka sia2 segala perit jerih aku. baru-baru ni aku kena tipu dengan sorang datin, bini menteri tu. buat kerja utk dia tp tak bayar. dah sapu info, dia pun diam tak contact2 sampai sekarang. aku dah berhabis duit laburkan masa, wang dan keringat untuk dia, mana aku tau dia nak tipu aku, LO pun takde. tak kan aku nak ajar mak datin mana LO?

malas aku nak tulis semua ni kat blog bokashi farmer tu. biarlah yang elok2 je ada kat situ. aku rasa semua pelawat/member blogger kat blog tu tak tau pun aku ada blog bernama DARE TO FAIL ni. Ini lah antara blog terawal aku dalam dunia blogging. tak ramai yang tau aku ada blog di Aku malas nak cakap negatif kat sana, biar aura tu positif je memanjang.

tapi aku suka ada platform untuk luah kan ekspesi spontan aku. this is life. aku down sekejap lepas kena tipu tu, sbb takda duit nak rolling, hutang pulak menimbun. Allah jelah yang tau. Aku cakap kat kau, bab duit ni jangan main gitu2 jela kalau kau buat bisnes. mau israel skt. guru pun makan murid kalau kelabu dgn janji duit yang berjuta2. itu kelemahan makhluk bernama manusia.


what you see is what you get. since human is a multidimensional creation, what you 'see' in your heart, reaches for different type of existance. unseeable. just the way love touches and speaks for itself. in more tangible words, emotions are multidimensional. so, must what you see become the one you must get? but what did you 'see' in you?

chemistry is wonderful. they are colours of rainbow with the whole universe consists in it. they made me shivered under the glaring sun, burned in the rain, laughed in pain, felt like jumped off the cliff of a mountain top and appreciate sacrifices. thats just the way life pushes you around, so you will learn to become a better human.

maybe love is heart to find. some love is not meant to be yours, but appreciate it. there are open space around us, similar wavelength travels the same speed. they even travel in vacuum. i dont believe in lonely planet. i embraced my prism of existance.


hi all. its been 3 months i leave this blog without any updates.

after graduation in august 2007, which i did not attend, i return to my kampong and build my dream immediately. currently, i am growing an acre of organic chili on my mother's piece of land. harvesting will be in early october. i am in the process of applying loan, and taking MBA course.

my interest is in EM technology and orgnic farming. i have no intention to quit blogging and abandon this blog. lets say im hibernating to a point where i could blog again :).

it take some time to go from one phase to another in this life. but im getting more confident in making decision and pursue my dream.

this is just the starting point, the way i see it. more will come. see you next time :)


I recommended you to read 'Think & Grow Rich' by Napoleon Hill. There is a reason the title is Think & Grow Rich, and not Get Job & Grow Rich. This book is primarily about strengthening your thoughts (being), so that you can do the action (doing) that will enable you to become financially free (having). The fact is, people who work the hardest do not wind up rich. If you want to be rich, you need to "think".
Think independently rather than go along with the crowd. One great asset of the rich is they think differently from everyone. instead of working to pay bills, they work hard to acquire assets. for most people, what they have is years of hard work, unfair taxes and lifetime of debt. People think that working hard for money and then buying things that make them look rich, will make them rich. in most cases it doesnt. it only makes them more tired.
A person who has a loser mentalitaly will mentality will always lose no matter what stock, bond, real estate or mutual fund they buy. Dont work on the other person; work on your thoughts about that other person.
different thought..different being..
different doing..different having..


"A mentor is someone who tells you what is important and what is not important. professionals have coaches, selected professional.Amateurs do not.
rich people values only 'street-smart' education, often acquired from peers and/or self learned. they create products and services to sell to the middle class/ the masses and anything that produces positive cashflow. they create their own and/or modify others. they keep learning and innovate. Rich people have income exceeds expenses. They do not work for money but money works for them. They make money when they buy, not when they sell. they knows there are many answers becausefor them if we dont know the fundamentals, we can get slaughtered.
So more people need to know how to take care of themselves financially...& not become dependent upon the government or a company for life support because they may have a job, but they arent getting ahead financially. Poor people historically have worse health than affluent people.
Financial market are driven by human emotions: greed, fear, anger, sadness & various stages of depression. People have been trapped by the industrial age idea of 'find a safe, secure job & dont worry about the future'. but we arent there anymore. but now in the beginning of the information age about money.
we are free country, not a fair country. if you want to get rich, you need to learn how to take risks. Learn to be investor...."
these words were smsed to me by my mentor, mr azoddin. i dont know these words belong to him or otherwise (you tell me?), but they are worth to be shared. i always get these kind of motivational injection from him. its like a suppliment he feed me every two days. glad i found him.
i found mr azoddin when i was searching the net for organic fertilizer, i want to involve in organic farming.before i knew him, i've already promoting his products to my friends. when they start asking so many questions, which i have none of the answers, i smsed this man. i used the most 'cikai' method to build relationship, through sms. though i felt ashamed of myself doing it the cheapest way, aku belasah je. since we have the same frequency, we can discussed many things across the southeast china sea. social, politic, philosophy. then, i get a job as his company's marketing executive. and a golden opportunity to interview his clients, such as Pn Zainon cendawan tiram.
since i wanted so much to get juicy material for this blog, i smsed pn zainon for an interview (via sms of course.. :) ). she agreed, to my surprise! and then she called me voluntarily, ready to be interviewed though the phone. one more good news. i cant believe it myself. well, thats how i did it. just a little bit of courage to become dare to win.


i dont know what to do most of my free time as a store keeper, so i learn to make memos, letters, documentation, filing system and book keeping from our clerk in the secretariate. the clerk, Private Kamarul tought me to write documents. so i become the only young officers who know how to write a letter. the others never give a tought to learn clerk tasking from him. everytime Pvt Kamarul is not around, i will make the letter in the secretariate office. soon, i was needed again in the office.

flashforward. one year later. the commision event of 2007 in Uitm arrived. i was thrilled to involved again in the event, this is a H.U.G.E pocket money. i told the adjutant i want to be involved. if you picked me i will give my 110% commitement. my name was on the list, but an order came from the HQ stated that they dont need young officers to assists the event anymore. they wont provide allowance, for sure.

straight away i told my officer i want to become a volunteer. just provides a bed and daily meal, i will do my job. five of my friends followed my desicion. im willing to do it for free, because i want to seek career opportunity in shah alam. they made me the secretariate officer. i see it as one more chance for me to shine off my boots. opportunity in disguise.

since i know the tasking involved, i run the place. secretariate is the information circulation centre. you are needed almost all the time. you have to intergrate between transportation, meetings, events and people involved in the activities. sometimes i had to work until 3am, or not sleeping at all the whole day. at first i had to do most of the job, but when the cadets are well-trained, you replicates yourself very effectively. soon, i just monitored them once a while and began to social networked with people around me. in the end of the grand event, i get job satisfaction.

then, i realized i get what i want. it took me two years to achieve it.
i feel very sad when it all end, because i get what i want :)
thats how LOA works for me.


you will get what you believe. According to the law of attraction (LOA), the universe has no idea wether you want to fail or not. but what universe only know is once you think of 'fail', that is just what you are going to get.
so, have strong faith with what you want to achieve. believe in your dream. im going to tell you what i get from the chemistry of LOA.
i have always imagine to be the most important person in palapes unimas. inside the organization, there are plenty of talented young officers, especially those who formerly were best cadet, rank holders, athletes and my seniors. the male officers usually are the leaders. they have strong leadership, high confidence level and the higher officers have strong faith in them to run the organization at our level.
and i was non of the above. i was the 'kuli' most of the time. the highest position they would allow me to be is 'runner' in a platoon or 'treasurer' in my squard. some of my friends are very intelligent when it comes to 'street-smart' attitude. they are wiser in making desicion, which made them very important back then when we were cadets.
but i like to be a leader so much. when the annual commision event 2006 arrived, i swore to give my best, just to prove i can be a big contributor. that was my junior year as a second liuthenant. i dont care what position they will give to me, i will give 110% commitment to it. i was given the role as the secretariate officer, which i never have any idea what it is.
my adjutant have a lot of faith in me, he gave me the position in the administration division as a secretariate officer. i dont know what position is it, so i asked a lot of people. they tell me that it is an important position. i will become very busy and the tasks are quite tough compared to other position. i have to manage the transportation, administration, minutes meeting etc. i might not be albe to handle them all by myself and have to catch up with a lot of things. so i made earlier preparation before the event.
but our eldest senior think i was not good enough. he rearranged my position to the bottom of the duty tasking~ the store keeper and he himself replaced my position. i was very frustrated. but i did my best as the store keeper, and gradually i found that it was an important position in the unit. you know why? because you know the flow of the fundamentals in the organization. they look for you to get something they need. the tasks are simple. inventory of the food supplies, dobies, medicines. but without system and accuracy at work, the wellfare and expenses of an organization can become disorganized.

pentauliahan palapes 2007 sudah berakhir

assalamualaikum & selamat sejahtera, rakan2 pembaca

Pada 18 jun lepas, berakhirlah sudah pentauliahan peg kadet palapes IPTA ke 26 di UiTM Shah Alam.

apa yg menarik pada hari pentauliahan?
semasa perbarisan berlangsung di padang kawad uitm, adalah seorang kadet UMS ni nak pitam..mulalah dia terhoyong-hayang. gedebuk! kadet ini tergolek ke depan. kadet ini bangun lagi. kemudian pengsan lagi, jatuh ke belakang pula. bangun lagi. kawan saya di pentas hormat memberitahu Sultan Mizan menjeling dari pentas semasa menyampaikan hadiah.

kemudian kecohlah peg2 di dewan watikah hantar sms, unimas ke yg tumbang 2 kali? :)
saya waktu itu bertugas di bilik persalinan. mmg tak tau apa.

pentauliahan ini berjalan dengan lancar, seramai 1200 org peg kadet ditauliahkan, plg ramai dalam sejarah. oleh sbb ini penyertaan saya yg terakhir dgn palapes, saya sentimental sikit. sedih sbb dah berakhir. daripada saya jadi kuli pd senior dulu sampai jd peg sekretariat, peluang2 yg saya dapat sungguh bermakna. kehadiran saya dan rakan memang secara sukarela, tiada elaun. janji jaga makan, pakai, tempat tinggal..keje jalann..

pentauliahan ini memberi seribu kenangan. saya merakamkan ucapan terima kasih kepada palapes unimas yg byk memberi peluang pada saya untuk mentadbir sekretariat. saya rasa gembira memberikan khidmat terbaik, walaupun tidur pukul 2-4 pagi, hati rasa puas. saya berikan seberapa banyak ilmu perkeranian yg saya tahu kepada kadet2 bertugas, supaya satu hari nanti mereka tidak lopong, dan jadi batch yg mengharumkan nama unimas. walaupun byk cerita hantu, xpernah terserempak lagi. halalkan makan minum. ini sumbangan yg terakhir.

kehadiran hasni ke tauliah kali ini mengubat rindu rakan2nya yg di tauliahkan. kapt rully nerre dari kor risik juga tidak lupa menjengah, itu bekas peg muda kami. walaupun ramai yg dia sudah tidak kenal, ttp rindunya tidak padam. kapt rully byk menggalakkan saya masuk keusahawanan, dan beria2 menyuruh saya join kursus irfan khairi. katanya labur rm290, pastu selama setahun dia akan guide kita. insya allah, saya akan ikut nasihatnya.

malam ini, semua anggota passukan palapes unimas sedang makan seafood di luar, big annual celebration dinner. esok awal pagi lagi mereka sudah bertolak ke TUDM Subang. manakala saya pula malam ini akan ke rumah sepupu. xrela nak menyaksikan mereka meninggalkan saya esok hari. tengok rakan2 UTM balik pun dah sebak semacam. dan bermulalah cerita saya mencari haluan sendiri.

kalau 2 hari lepas saya mengucapkan 'welcome to the club' kepada peg2 muda yg baru di tauliahkan..
semalam rakan baik saya mengucapkan 'welcome to the club' pada saya juga, selamat datang melor ke alam pekerjaan.. :)

the price of failure

we must suffer the pain of discipline to achieve what we want. or the pain of regret at not achieving it. the difference is the pain of discipline weights ounces, while the pain of regret weights tonnes.

everyone has had ups and downs. successful people expect to fail, but do not see it as a bad or negative experience because they need to keep working on it. failure is there to make us better, wiser, smarter, more cautious or even more adventurous. be realistic about failure and you'll see that its a tremendous opportunity. you can even become excited of it. failing gives you the information you need to do better. most acts of genius come after years of trying to solve a problem and failing that allowed them to make the step to success.

when you are confronted by failure, you have to act and will find breakthrough solutions you would never have considered otherwise.

future is a wonderful catalyst for change. stepping out of confort zone to deal with a problem is important step to success...(these words were sms'ed to me by my mentor, en azoddin)

apa yang kelakar dalam tauliah palapes

updated news. acara sukan tauliah yg berlangsung seminggu sudah pun tamat semalam. johan keseluruhan adalah tuan rumah, UiTM, unimas no 11. bermula dari semalam, raptai perbarisan di padang kawad dan penerimaan watikah di dewan sri budiman,UiTM akan berlangsung selama seminggu. rehearsal askar memang macam ni..tambahan lagi kalau menjemput Agong, protokol sangat banyak dan ketat.

RSM (rejimental sarjan mejar) unimas, Cik Paris komen tentang batch 26 ni. katanya, RSM yang mengendalikan perbarisan itu beri komen batch ni paling senang nak dikendalikan berbanding batch2 dulu. smoothh..kualiti kawad mereka menyamai raptai panglima TD, itu dah baik sangatlah bagi saya. tetapi, macam biasa kadet-kadet ini tidak di puji depan2. anda mahu tahu kenapa? kerana budak2 ini, bila dipuji sudah cukup bagus, minda mereka sudah berpuas hati dengan tahap mereka, dalam keadaan letih dan panas, mereka akan maintain level ituuu je.. sebab itu RSM akan push mereka lagi, supaya mereka mengeluarkan usaha yang terbaik.

apa yang menarik di padang kawad? di malaysia ini, kita menunggu ketibaan VIP je kerjanya dalam tiap2 majlis. mereka berdiri statik menunggu agong dalam sejam setengah. hari pertama raptai, biasanya budak2 jatuh gedebuk pengsan, macam daun berguguran..ada yang terhoyong-hayang nak pitam. selagi budak itu tidak betul2 jatuh, kami biarkan.kalau pengsan, budak pengusung ada.

kawad di tengah matahari terik tu tidak apa, sebenarnya. jgn kawad di angin sepoi2 dan mendung, itu lebih cepat rebah sebab mengantuk. pengacara majlis pun kadangkala kelakar juga. suara mereka mantap, sedap, lancar dan sangat profesional..tapi, sekali sekala tergelincir juga dialek kampung.."tuan-tuan dan puan-puan, mengumungkan...", "tujuh lima satu lapangg tiga.."

selepas kawad di padang pada siang hari, mereka ke dewan watikah pada waktu malam. yang ini ramai nak tidur dalam dewan sebab sejuk. ada yang tertidur, masyuk gile.. wirid sampai ke lutut, siap sound sistem! ada yang wirid berimam. ada yang buat wirid pusingan 180darjah, swing kiri kanan, kiri kanan dan lapan lagi.. kalau dapat pegawai yang gila2 tu, mereka makan cili dan pelempang. tapi kami makan hacks je..:). kalau nasib tak baik, semua kena belasah diluar dewan. hari pertama, raptai boleh berjalan dari pukul 8.00pagi hingga 2malam. mengantuk yang amat.

sini pun kelakar juga. ada kadet yang gugup di atas dewan. stage fright sbb ramai org tengok.masuk tv lak tu. mula la kawad macam robot. bila berkawad, kaki kiri keluar, tangan kiri pun keluar.dia sendiri pun konfius macam mana nak berjalan? ada juga yang dah tak boleh berfikir..bila sampai atas pentas tersadung, tabik pun dah tak ingat tangan mana, bila hulur tangan nak terima watikah dalam tangan dok genggam gula2 la, tisu la. sepatutnya bila terima watikah, kami akan mengucapkan "menjunjung kasih, tuanku"..ada yang bagi "assalamualaikum..,menjulang kasih, terima kasih dsb".syok sendiri.

okey..okey, buat hari ni, sampai sini dulu. ada satu lagi perkara menarik sebelum saya mengundur diri. kat cybercafe yang saya pegi ni tadi ramai kadet2 ipt lain, bising la juga macam pasar.. tiba2 kawan saya call, minta kunci kereta kami, ada tugas agaknya, saya pun balas "kunci kete lam beg kuning aku..a-ahh". lepas daripada tu, cc ni jadi senyapp samapai la sekarang...hehe

perubahan bermula dari diri sendiri

kebelakangan ini penulisan saya banyak dipengaruhi unsur2 ketenteraan dan palapes. saya pasti selain updated news, anda masih dapat menerima mesej motivasi dan sahsiah yang terkandung dalam artikel. kerana motivasi itu diterjemahkan dalam bentuk aplikasi. dari motivasi menjadi aksi. dan beginilah cara kami melakukannya.

pertandingan kawad unimas dapat last. UTHM dapat tempat pertama. rentas halangan no 10, rentas desa shah sorang je menang, tempat ke 14, bola jaring no 11. tak taulah aku...

memang sedih melihat sikap sesetengah kadet yang tiada daya juang sendiri.. nak disuap, semua nak push. dah push pun tak ada usaha sendiri nak mencuba. lebih teruk dari orang yang mencuba tapi gagal banyak kali. sekurang2nya dia mencuba, tak la panas sangat hati tengok. kadet yang biasa kena basuh dan bancuh biasanya tak banyak hal.. orang suruh buat, buat je. nak melentur anak orang bukan senang.

sebenarnya janganlah takut gagal...janganlah tidak mencuba kerana takut tidak berjaya mengharungi cabaran. anda harus membuat langkah permulaan, mungkin terpaksa bermula dengan kegagalan demi kegagalan. saya masih ingat semasa kadet dahulu kami berusaha melepasi monkey rank pagi dan petang. melepuh2 tapak tangan tapi esok buat juga, setahun, dua tahun kemudian baru saya berjaya melepasi monkey rank tersebut. saya pun bukan hebat sangat tp saya tahu saya tak hebatlah saya berusaha supaya tidak ketinggalan..

cabaran2 fizikal pun sebenarnya menguji kemantapan emosi. bagaimana anda mengendalikannya? saya ambil contoh, monkey rack. palang ada sebelas batang, bawah ada air. kalau tak lepas palang2 ni, kita akan jatuh dalam air. bagi yg mantap, macam beruk je mereka boleh melepasi halangan ini. mereka tidak takut dengan halangan ini lagi kerana keupayaan mereka dapat mengatasi masalah ini. lain orang, lain keupayaannya.

yang kurang keupayaannya, mulalah berfikir dan assume terlalu banyak. aku tak mau jatuh dalam air. aku tak lepas. aku nervous orang tengok, aku tak suka pegawai paksa2 aku. tangan melepuh. kalau jatuh dalam air susah nak naik balik, berat. kalau kita nak memikirkan alasan, memang banyak alasan!

usaha la sikit. berfikir tinggi. aku mesti lepas halangan ni, tak hari ni, esok, tak esok, lusa. aku mesti lepas halangan ni. aku sanggup jatuh dalam air, aku boleh cuba lagi. esok lepas 3 palang, minggu depan mesti lepas separuh, kemudian aku mesti lepas semua ni. aku boleh, aku boleh! ko tak berusaha macamana nak lepasss!! tak ke ajaib tu! sedih..

begitu juga perumpamaannya dengan hidup ini. ada banyak halangan, ada risiko yg terpaksa di ambil, ada harga yang perlu dibayar. buatlah perubahan walaupun hanya amalan yang kecil dan mudah. ko masuk sekolah agama ke, masuk askar ke, masuk top skewl pun kalo tak ada keinginan sendiri nak berubah, keajaiban tidak terjadi.

awaklah keajaiban yang kami tunggu2. keajaiban yang kami cari2. jangan bazirkan kewujudan diri sendiri.

satu penghormatan bagi seorang pejuang

Update mengenai tauliah uitm.
Pagi ini seorang kadet UTHM (kuittho) di laporkan meninggal dunia. semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh-Nya.

semalam kadet ini menyertai acara merentas halangan, sukan paling penting dalam acara pentauliahan. inilah penyertaan pertama UTHM dalam acara gilang gemilang ini, pasukan mereka baru berusia 3 tahun. inilah pentauliahan sulung bagi anak didik PW II Junaidi, KSMJ rotu UTHM. saya juga anak didik cik junaidi selama setahun, sebelum beliau di postingkan ke UTHM yg baru ditubuhkan pada waktu itu.

merentas halangan satu sukan yang lasak, berlari 1.2km, memanjat tangga kambing, melompat tebing, crawling, monkey swing, tarzan swing, menembak. kadet ini telah berlari 1.2km, melepasi 7 halangan termasuk monkey rack (swing). sebaik sahaja kadet ini melepasi palang terakhir monkey rack, dia mula lembik, terhoyong-hayang dan pengsan. UTHM menerima banyak penalti kerana halangan2 seterusnya yg tidak lakukan oleh kadet tersebut. kadet ini di kejarkan ke ICU, koma, dan meninggal dunia pagi ini.

pagi ini kami dapat berita dari cik junaidi, kadet tersebut mengidap denggi. kadet ini demam2 ringan sebelum itu. kejap demam, kejap kebah. pada hari pertandingan kadet ini memang bersemangat dan ingin pasukannya menang. dia berikan persembahan terbaik untuk UTHM dan masih bertahan sehingga melepasi monkey rack. kami sangat kagum dengan semangat juangnya.

kalau dibaca sekali imbas, ramai orang akan membuat kesimpulan sukan lasak yang membuatkannya masuk ICU. kenapa tak mengesan denggi ini awal2 lagi? it make sense..

denggi adalah satu penyakit yang mempunyai tempoh matang. walaupun sudah dilakukan medical check up, denggi yang masih di peringkat awal, kadang-kala belum dapat dikesan. kita boleh mengesaki demam denggi dari simptom2 seperti demam sekejap2, sekejap sejuk, sekejap panas, loya, berpeluh2. budak ini barangkali tidak menunjukkan kecenderungan denggi yg jelas. teman sebilik saya di masukkan ke hospital kerana denggi masa tauliah disini 3 tahun lepas. itupun masih di peringkat disyaki denggi. 2 minggu kemudian, dibenarkan mengikuti latihan. UITM, let. kol. thantawi, jangan marah. kami nampak pekerja buat semburan, tapi insiden ini berlaku lagi.

saya mengenali cik junaidi sebagai seorang yang tegas dan tinggi semangat juang. saya pasti harapan UTHM juga menjulang tinggi untuk mengejutkan pasukan oldies dalam pertandingan tahun ini. situasi pasukan kecil seperti unimas dan uthm sama, kekuatan anggota yang ada cun-cun untuk pertandingan. itu sebab kadet tadi enggan mengundur diri dari pertandingan walaupun demam2 ringan. ia sangat bererti bagi mereka yang bermotivasi tinggi. mereka bercita2 tinggi dan berdaya saing. kadet2 ini kelihatan burned, cengkung dan kurus kerana latihan bersungguh2 selama beberapa bulan. mereka tidak mahu bazirkan usaha dan peluang sekali seumur hidup.

bagi saya allahyarham layak menerima watikah dari yang di pertuan agong kerana saya yakin dia ada ciri2 pegawai yang baik. semangat begitu sudah mencukupi. ini juga satu bentuk perjuangan, walaupun sekadar latihan, tetapi tiada bezanya bagi insan yang bermati-matian berjuang sehabis kemampuannya. jangan mudah membeza2kan kami sebagai membazir waktu dan duit negara, kerana anda tidak melihat pembentukan yang berlaku dalam diri kami.

perjuangan seperti ini tidak sia2. sama juga seperti syahid dalam pelajaran. satu penghormatan kepada kadet terbabit. semoga ia menjadi pengajaran yang baik bagi kadet2 yang tiada keinginan untuk berjuang, tidak menghargai peluang, dan tiada visi dalam palapes.